Ζώα Συντροφιάς

Αδέσποτα ζώα και κατοικίδια

Γενικά

Ο Δήμος Αιγάλεω στην προσπάθεια να αντιμετωπίζει άμεσα και αποτελεσματικά το ζήτημα των αδέσποτων ζώων, συνεργάζεται από το 2003 με το Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ.) που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε το έτος 2003 από τον Περιβαλλοντικό Σύνδεσμο Δήμων Αθήνας-Πειραιά, του οποίου είναι μέλος.

Σκοπός της συνεργασίας είναι αφενός η σταθεροποίηση, καταγραφή και η σταδιακή μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων, μέσω της στείρωσης, σήμανσης, καταγραφής και υιοθεσίας τους κι αφετέρου η ευζωία τους, με την εξασφάλιση της κατά περίπτωση κτηνιατρικής φροντίδας σε όλα τα αδέσποτα ζώα της πόλης. Παράλληλα, προστατεύεται η δημόσια υγεία των πολιτών.

Διαδικασία περίθαλψης

Από τη στιγμή που θα εντοπιστεί κάποιο αδέσποτο ζώο, είτε από τις υπηρεσίες μας, είτε μετά από τηλεφώνημα κάποιου κατοίκου του Δήμου μας, ερχόμαστε σε επικοινωνία με τον ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ., όπου ειδικά εκπαιδευμένο κλιμάκιο επισκέπτεται το σημείο που έχει υποδειχθεί.

Αρχικά περισυλλέγονται τα ζώα με κατάλληλα οχήματα και εξειδικευμένο προσωπικό.

Διεξάγεται κτηνιατρικός έλεγχος. Ακολουθεί στείρωση και περίθαλψη για μία τουλάχιστον εβδομάδα για τα υγιή ζώα.
Μέχρι τώρα έχουν εισαχθεί από το Δήμο Αιγάλεω 148 σκύλοι, οι οποίοι σημάνθηκαν ηλεκτρονικά με τσιπ (142), εμβολιαστήκαν (93 αντιλυσσικός εμβολιασμός, 114 λοιπός εμβολιασμός) και στειρώθηκαν (46)[1].
113 ζώα επανατοποθετήθηκαν και 14 έχουν υιοθετηθεί.

Για τα επιθετικά και βαριά τραυματισμένα, καθώς και αυτά που φέρουν ζωοανθρωπονόσους, ανάλογα με την σοβαρότητα της κατάστασης, αποφασίζει για τις απαραίτητες ενέργειες η κατά νόμο (Ν.4039/2012) αρμόδια Επιτροπή παρακολούθησης που λειτουργεί στο ΔΙ.Κ.Π.Α.Ζ.

Στη συνέχεια τα ζώα σημαίνονται και καταχωρούνται σε μητρώο, έτσι ώστε να γίνει η επαναφορά τους στους τόπους περισυλλογής.

Το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. καταλαμβάνει μια έκταση 5 στρεμμάτων και διαθέτει πλήρες κτηνιατρικό εξοπλισμό, χώρους διανομής, χώρο εκτόνωσης των ζώων, εγκαταστάσεις διοίκησης, αίθουσα ενημέρωσης του κοινού, ειδικά οχήματα περισυλλογής, ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των ζώων καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο και σύστημα βιολογικής επεξεργασίας των αποβλήτων με επαναχρησιμοποίηση όλων των κατεργασμένων υδάτων.

Στους χώρους του τηρούνται οι κανόνες υγιεινής,  λειτουργεί βιολογική μονάδα καθαρισμού και αποτέφρωση, για την ορθολογική διαχείριση των πτωμάτων των ζώων. Οι χώροι λειτουργούν σε 24ωρη βάση και φυλάσσονται.

Υιοθεσία

Η προώθηση ενός ζώου για υιοθεσία αποτελεί βασική πολιτική τόσο του Δήμου μας όσο και του ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ.

Η διαδικασία υιοθεσίας ενός αδέσποτου σκύλου είναι εύκολη και γρήγορη. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί με μια υπεύθυνη δήλωση επικυρωμένη για το γνήσιο της υπογραφής να υιοθετήσει ένα αδέσποτο ζώο, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη για την εξασφάλιση των καλών συνθηκών διαβίωσης του ζώου.

Οι υποψήφιοι ανάδοχοι μπορούν να ενημερωθούν για τα διαθέσιμα ζώα προς υιοθεσία και να προμηθευτούν την αίτηση, είτε από τα γραφεία, είτε από την ηλεκτρονική σελίδα του ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ., όπου έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το ζώο που θα τους κρατήσει συντροφιά.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις του κέντρου Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή, 11:00-13:00.

Τα αδέσποτα ζώα που προωθούνται για υιοθεσία είναι απολύτως υγιή, αφού έχει προηγηθεί η περίθαλψή τους.

Όσοι ενδιαφέρονται να δώσουν μια ευκαιρία ζωής υιοθετώντας ένα ζώο μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο του Δήμου μας 2105312731 & 2105316398 ή στο ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. στο τηλέφωνο 2104015451

 

Ζώα προς Υιοθεσία

Είναι ψηλή και όμορφη Χρώμα άσπρο μαύρο με λίγο καφέ βάρος 33 κιλά περίπου της αρέσουν πολύ οι βόλτες και τα παιχνίδια με διάφορες μπάλες και είναι πολύ χαδιάρα.

Σκυλάκι με κωδικό Α913 και με ηλεκτρονική ταυτότητα 900057602112036 αρσενικό Ιμιαμο χρώματος καφε-μαυρο 3 ετών ζυγίζει περίπου 45 κιλά πλήρως εμβολιασμένο στειρωμένο ένα υπέροχο πλάσμα αναζητεί οικογένεια για φιλοξενία η υιοθεσία

Σκυλάκι ιμίαιμο χρώματος λευκο μαυρο παιχνιδιάρης υπάκουος τρυφερός 9 ετων περίπου πλήρες εμβολιασμένο και στειρωμένο, ζητάει μια ζεστή αγκαλιά για φιλοξενία η υιοθεσία με την υποστήριξη του Δήμου για την διατροφή του για ένα χρόνο

Ιμιαιμο Σκυλάκι με κωδικό Α856 και ηλεκτρονική ταυτότητα 956000014441422 αρσενικό χρώματος τιγρε λίγο λευκό 4 ετών ζυγίζει περίπου 33 κιλά πλήρως εμβολιασμένο ,στειρωμένο ζητάει οικογένεια πολύ αγάπη για φιλοξενία η υιοθεσία με την υποστήριξη του Δήμου σε τροφές για ένα χρόνο

Σκυλάκι με κωδικό Α918 και ηλεκτρονική ταυτότητα 900057602112138 αρσενικό ιμίαιμο χρώματος λευκό μαύρο 5 ετών ζυγίζει περίπου 32 κιλά πλήρως εμβολιασμένο ,στειρωμένο ζητάει οικογένεια πολύ αγάπη για φιλοξενία η υιοθεσία με την υποστήριξη του Δήμου σε τροφές για ένα χρόνο.

Σκυλάκι με κωδικό Α898 και ηλεκτρονική ταυτότητα 900057602090776 θηλυκό ιμίαιμο χρώματος καφέ 4 ετών ζυγίζει περίπου 17 κιλά πλήρως εμβολιασμένο ,στειρωμένο ζητάει οικογένεια για φιλοξενία η υιοθεσία με την υποστήριξη του Δήμου σε τροφές για ένα χρόνο

Σκυλάκι με κωδ Α890 και με ηλεκτρονική ταυτότητα 900057602090633
αρσενικό ιμιαμο χρώματος μαύρο με λίγο λευκό 2 ετών ζυγίζει περίπου 20 κιλά πλήρως εμβολιασμένο στειρωμένο ένα υπέροχο πλάσμα αναζητεί οικογένεια για φιλοξενία η υιοθεσία με την υποστήριξη του Δήμου σε τροφές για ένα χρόνο

Σκυλάκι με κωδικό Α910 και ηλεκτρονική ταυτότητα 900057602089680 αρσενικό ιμίαιμο χρώματος καφέ 8 μηνών που ζυγίζει περίπου 28 κιλά πλήρως εμβολιασμένο ,στειρωμένο με όλες της εξετασεις ζητάει οικογένεια για φιλοξενία η υιοθεσία με την υποστήριξη του Δήμου σε τροφές για ένα χρόνο

Σκυλάκι ιμίαιμο χρώματος καφέ 7 ετών παιχνιδιάρης υπάκουος τρυφερός 9 κιλά περίπου πλήρες εμβολιασμένο και στειρωμένο, ζητάει μια ζεστή αγκαλιά για φιλοξενία η υιοθεσία με την υποστήριξη του Δήμου για την διατροφή του για ένα χρόνο


Ο Μάρκος είναι μόνο 3,5 ετων, είναι πολύ καλός χαρακτήρας, φιλικός και ήσυχος.

Η κύρια που το εχει αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και δίνεται προς υιοθεσία με όλους τους νόμιμους τρόπους.

————————————————————————————————

Σκυλάκι με κωδ Α887 και με ηλεκτρονική ταυτότητα 900057602089733

Θηλυκό Ημίαμο χρώματος μαύρο 3 ετών ζυγίζει περίπου 21 κιλά εμβολιασμένο στειρωμένο με όλες της εξετασεις αναζητεί οικογένεια για φιλοξενία η υιοθεσία με την υποστήριξη του Δήμου σε τροφές για ένα χρόνο

Οποίος ενδιαφέρεται να επικοινωνήσει στην Διεύθυνση Πρασίνου, στην υπεύθυνη του τμήματος κα Χουγιαζου Ιωάννα.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2105312731

Υποχρεώσεις ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς

Κάθε ιδιοκτήτης ζώου οφείλει:

  • Να φροντίζει τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου χρησιμοποιώντας μικρές σακούλες για την απομάκρυνσή τους.
  • Να έχει προβεί στη σήμανση και καταγραφή των στοιχείων του με ψηφιακή ταυτότητα (τσιπ).
  • Να έχει εμβολιάσει το ζώο και να προβαίνει σε τακτά χρονικά διαστήματα στον κτηνιατρικό έλεγχο του.
  • Να έχει στειρώσει το ζώο εφόσον δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των ζώων που θα γεννηθούν ή να τα διαθέσει σε νέους ιδιοκτήτες. Η απόρριψη νέων νεογνών ζώων σε κάδους ή οπουδήποτε αλλού διώκεται ποινικά.
  • Να συντροφεύει ο ίδιος ή κάποιος άλλος στη θέση του το ζώο στον καθημερινό του περίπατο για να έχει τον άμεσο έλεγχό του.
  • Να μην εξέρχεται το ζώο από την κατοικία του προκαλώντας ανησυχία με την ανεξέλεγκτη είσοδο του σε άλλους ιδιωτικούς ή κοινόχρηστους χώρους.
  • Να δηλώνει την «απώλειά» του ζώου στον κτηνίατρο σε διάστημα πέντε ημερών προκειμένου να υπάρχει σωστή και σαφής καταγραφή των δεσποζόμενων ζώων.

 

Συχνές ερωτήσεις

Πως αναγνωρίζω ένα αδέσποτο ότι έχει εμβολιαστεί και σημανθεί;

Εάν φέρει κολάρο τότε έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία περίθαλψης. Εάν όχι επικοινωνώ

Επικοινωνώ με το Δήμο είτε καλώντας στο 2105312731 & 2105316398, είτε μέσω email στο ______@_____.___

Επιτρέπεται το τάισμα και το πότισμα των αδέσποτων  ζώων;

Δεν απαγορεύεται η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα από φιλόζωους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής. Επομένως:

  • ταΐζω τα αδέσποτα στη γειτονία μου (ιδανικά με ξηρά τροφή[2])
  • ΜΑΖΕΥΩ ΤΑ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ

Επιτρέπεται η δημιουργία κατασκευών για τη στέγαση των αδέσποτων  ζώων; (σπιτάκια)

Παρόλο που μια τέτοια κίνηση φαίνεται πολύ ευγενική, δυστυχώς δεν επιτρέπεται, διότι τα σπιτάκια, όταν βρίσκονται σε δημόσιο χώρο (πλατείες, άλσος, κ.λπ.), αποτελούν εστίες μόλυνσης.

[1] Μέρος των ζώων ήταν ήδη στειρωμένα, μερικώς εμβολιασμένα ή είχαν σημανθεί.

 

[2] Η ξηρά τροφή διατηρείται για πολύ περισσότερο καιρό σε σχέση με την κονσέρβα ή άλλο μαγειρεμένο φαγητό και δε χρειάζεται ψύξη, αφήνει αμελητέα υπολείμματα στον χώρο σίτισης,  είναι τροφή υψηλής πυκνότητας και θερμιδικής αξίας, είναι πιο πλήρης και πιο υγιεινή από την υγρή τροφή, μεταφέρεται και αποθηκεύεται εύκολα.

femdom-scat.com
femdommania.org