Δημοτική Βιβλιοθήκη

Ιστορία της Βιβλιοθήκης

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αιγάλεω (Δ.Β.Α.) ιδρύθηκε το 1970. Έως το 1985λειτουργούσε ως αναγνωστήριο. Από το 1986 λειτουργεί και ως δανειστική. Έως το 1994 στεγαζόταν σε μισθωμένο οίκημα επί της οδού Θηβών, και εν συνεχεία μεταφέρθηκε στον πρώτο όροφο του Πνευματικού Κέντρου ‘’ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ’’, όπου και λειτουργεί μέχρι σήμερα. Από το 2006 λειτουργεί και η τρίτη αίθουσα στη Βιβλιοθήκη, διαμορφωμένη σε ένα συγκεντωμένο και λειτουργικό ΠΑΙΔΙΚΟ – ΝΕΑΝΙΚΟ τμήμα.

Η Βιβλιοθήκη διαθέτει συνολικά 17.427 τεκμήρια βιβλίων με ενημέρωση Μαρτίου 2018. Το υλικό καλύπτει όλα τα επιστημονικά πεδία. Υπάρχει επίσης αξιόλογο παιδικό τμήμα το οποίο συνεχώς εμπλουτίζεται όπως εξάλλου όλη εν γένει η συλλογή, η οποία μπορεί να εξυπηρετήσει όλες τις ηλικιακές ομάδες και να καλύψει μεγάλο μέρος των αναγνωστικών αναζητήσεων των κατοίκων του Δήμου μας.

Στις 26 Φεβρουαρίου 2018 ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση του βιβλιοθηκονομικού προγράμματος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, σε περιβάλλον νέφους, για να δίνεται ευκολότερη πρόσβαση στους δημότες.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

ΤΡΟΠΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Δράσεις

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη κατά την διάρκεια της χρονιάς οργανώνει εκδηλώσεις που σχετίζονται άμεσα με τη Βιβλιοθήκη όπως επισκέψεις συγγραφέων, βιβλιοπαρουσιάσεις αφηγήσεις, αναγνώσεις παραμυθιών), εκθέσεις βιβλίων, παιδαγωγικά παιχνίδια, κατασκευές και ζωγραφική, εκπαιδευτικά προγράμματα κ.λ.π. Η βιβλιοθήκη συνεργάζεται με εκπαιδευτικούς, σχολεία, και ιδρύματα, και διάφορους φορείς με στόχο την αναβάθμιση της βιβλιοθήκης και την συμμετοχή των χρηστών της σε προγράμματα και δράσεις.

Οι χρήστες της Βιβλιοθήκης οφείλουν να σέβονται τον κανονισμό λειτουργίας της. Κάθε τροποποίηση του παρόντος κανονισμού της Βιβλιοθήκης θα ανακοινώνεται εγκαίρως προς ενημέρωση των αναγνωστών.

Το 2004 η Δ.Β.Α. αδελφοποιήθηκε με τη Βιβλιοθήκη του Ladenburg Γερμανίας, με απώτερο στόχο τις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο πόλεων, καθώς και ό,τι άλλο συνεπάγεται μια αδελφοποίηση στη σύγχρονη Ευρώπη. Από το 2003 και κάθε χρόνο, η Δ.Β.Α. διοργανώνει την Έκθεση Βιβλίου στο Άλσος του Αιγάλεω, ένα πολιτιστικό γεγονός που συγκεντρώνει τους ανθρώπους των Γραμμάτων και Τεχνών, της πόλης μας και όχι μόνο.

Στο διάστημα 2005 – 2007 η Δ.Β.Α. συμμετέχει στο πρόγραμμα ανακύκλωσης των cartridges εκτυπωτών με την υποστήριξη της οικολογικής οργάνωσης ‘’Ελλάδα Καθαρή’’.

Τέλος, αναφορικά με τις πολιτιστικές δράσεις της Δ.Β.Α. θα μπορούσαμε να αναφέρουμε μεταξύ άλλων τις εκπαιδευτικές ξεναγήσεις στους χώρους της Βιβλιοθήκης Σχολείων, οι οποίες υποστηρίζονται από το Προσωπικό της Βιβλιοθήκης και έχουν βρει την πιο θερμή ανταπόκριση από τους μαθητές της πόλης μας, τα ποικίλα αφιερώματα, τις ομιλίες και τις παρουσιάσεις βιβλίων.

femdom-scat.com
femdommania.org